Anneler için

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Başlamalıdır?

Tuvalet eğitimi ; Anne ve babaların bazı çocuklarda çok kolay atlattıkları, bazılarında ise beklemedikleri kadar zorlandıkları bir süreçtir.

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocuğunuza aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa yada 18 ay ile 3 yaş arasında ise denemelere yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Fakat genellikle en kolay öğrenme yaşı 24 ile 36 ay arasıdır.

2-5 dakika veya daha fazla sabir bir pozisyonda oturabiliyorsa
Yürüyebiliyorsa,
Islak veya kakalı bezle dolaşmaktan rahatsız olduğunu belli ediyorsa
Zaman zaman tuvaletini yaptığını söylüyor veya bezini göstererek değiştirmenizi istiyorsa

Tuvalet eğitimi nasıl olmalı

Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalıdır?

Hazır olduğunu düşündüğünüz çocuğunuza öncelikle ilgisini çekecek renklerde bir lazımlık yada klozet oturağı alarak yavaş yavaş ona alışması için  tuvalete birlikte girerek olanları ona oyunmuş gibi anlatıp duruma alışmasını sağlamalıyız.

Alıştımalar sırasında önce elbiseleri ile oturmasına müsade edin birden bire uzun süre oturması için baskı yapmayın. Oturmaya alıştıktan sonra bez ve kıyafetlerini çıkartarak oturtmayı denemeye başlayabilirsiniz.

Tuvalet eğitimi nasıl olmalı

Tuvaletini yaptığında kakasını gösterin, hadi by by yapalım deyip sifon çekmeyi gösterin beraber suyun akışını kakasının gidişini izleyip olayı biraz oyun haline getirebilirsiniz.

Lazımlık kullanıyorsanız lazımlığı banyoda veya tuvalette tutmaya ve sürekli banyoda kullanmayı alışkın haline getirmeye çalışın

Tuvalet eğitimi nasıl verilmeli ?

Önemli Nokta: Sıvı şeyler tükettiğinde 50-60 dakika sonra, uyandığında hemen ve uyumadan önce oturağa ve lazımlığa oturtmayı deneyin bu zamanların dışında her 2-3 saatte bir düzenli aralıklar ile denemeler yapabilirsiniz.

Alıştırmalar sırasında mutlaka sizde yanında bulunun kitap okuyarak konuşarak olayları eğlenceli bir şekilde anlatarak cesaretlendirebilirsiniz.

Çoğu zaman çocuklar yoğun bir şekilde dalıp oyun oynadıkları zaman tuvaletlerini haber vermeyecekler akıllarına geldiğinde ancak 1-2 dakika tutabileceklerdir. Bu yüzden saat aralıklarında denemelere devam etmelisiniz.

Lazımlık ve oturak beraber kullanabilirsiniz çişi geldiğinde en yakın hangisi varsa ona oturabilir. Lazımlık veya oturağa zorlamayın

Zamanla ıslak ve kirli bezle dolaşmaktan rahatsız olmaya başlayacaktır.

Tuvalet eğitimi gece nasıl olmalıdır?

Öncelikle gece eğitiminden önce yatağına sıvı geçirmez yata örtüsü alezlerden almalısınız ilerde kaçırma durumlarındada işinize yarayacaktır.

Yatmadan önce mutlaka tuvaletini yapma alışkanlığını oturmaya çalışın

Gece saat kurarak 3-4 saatte bir kaldırarak tuvaletini yaptırmayı deneyin zamanla acele etmeden bu süreyi uzatmaya başlayın.

Altını ıslattığında çarşafını birlikte değiştirin kızmadan cezalandırmadan denemlere devam edin gerekirse yatmadan önce sıvı alımını sınırlayın fakat kesinlikle susuz bırakmayın!

Tamamen öğrendikten sonra bile 5-6 yaşına kadar gece kaçırmaları görülebilir.

tuvalet eğitimi

Sabırlı Olun!

Denemeler sırasında bazen çok yavaş ilerlemeler yada geriye gitmeler olabilir, çocuğunuza sinirlendiğinizi belli etmeyin sakın cezalandırmayın

Uzun süre denedikten sonra başarılı olamadıysanız 1 ay kadar ara verin çocuğunuz eğitime henüz hazır olmayabilir. Daha sonra tekrar başlayabilirsiniz.

Onunla inatlaşmayın, bazen yaşadığı bazı huzursuzluklar taşınma, boşanma, yeni doğan bir kardeş aksi tepkiler vermesine sebep olabilir.

Tuvalet eğitimi çizelgesi

İlk günler alıştırma külotuda kullanabilirsiniz. Lazımlık kullanacaksanız yakında tutun bahçeli bir eviniz var ise bahçede başlamak daha rahat olacaktır. 1,5 saatte bir denemelere başlamalısınız.

Süreci bir kişi takip ve devam ettirmelidir. Anne babanızla oturuyorsanız kontrolün sizde olmasını sağlamalısınız.

3. günden sonra işler kolaylaşmaya başlayacaktır. Bu süre içerisinde gece yatarken, misafirlik ve zorunlu dışarı çıktığınız zamanlarda bez kullanmaya devam edebilirsiniz. Aksilik olmaz ise 2-3 hafta içerisinden tamamen bezden kurtulabilirsiniz.

Tuvaletini haber verdiği zamanlar küçük hediyeleri ile ödüllendirebilirsiniz. Gündüz alışırsa gecede ıslak kalmak istemeyecektir.

İlk önceleri bezini çıkarmak istemeyecek kendisini boşlukta hissedecek fakat zamanla açık gezmeye alıştığında bez artık sıkıcı gelemeye başlayacaktır.

Arada sırada olabilecek kazalar karşısında hoş görülü olmalı çalışmalarınız sonuç vermiyorsa 1 aydan 3 aya kadar kendini hazır hissettiği an yeniden başlamak üzere denemeleri bırakabilirsiniz.

Tuvaletini kendinden bir parça olarak düşündüğü için bazen yapmamaya çalışabilir ve kendine tutabilir. Bu gibi durumlarda yine sabır ve anlayış gerekli.

Erkeklerde baba kızlarda anne örnek olmak için yanında tuvaletini yaparak yol gösterip rahatlatabilirler.

Erkeklerde ayakta yapmayı öğrenmek sorun olabiliyor. Babalara bu konuda biraz iş düşüyor : )

Dışarda yaparken hadi çiçekleri, ağaçları sulayalım gibi oyunlar oynayabilirsiniz.

Bir anne olarak okuduğum kaynaklar ve uzmanlardan dinlediklerimi birleştirerek edindiğim kendi tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalıştım sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden yazarsanız cevaplamaya çalışırım.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi makalemizde uzman gözü ile kaleme alınmış daha detaylı bir yazı okuyabilirsiniz.

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin