Anneler için

Tamamlayıcı Besin Miktarı Ne Olmalıdır?

Yetişkinler ve büyük çocukların çoğu bir öğünde birden fazla besinin karışımını tüketir.Benzer bir şekilde bebek ve çocuklara da tamamlayıcı besinlerden oluşan karışımları tüketmeleri önerilmelidir.

Tamamlayıcı Besin Miktarı

Böyle karışımları oluştururken, evde bulunan besinleri kullanmak daha kolaydır. Hayvansal kaynaklı besinler bebekler için özel besinlerdir. Bu tür besinlerden çocuklar ya her gün ya da mümkün olduğunca sık tüketmelidir.

Enerjiden zengin besinler vermek, çocuğa öğünler arasında ekstra besinler vermek anlamına gelir. Verilen bu besinler öğünün yerini almamalı, ekstra olarak çocuğa verilmelidir. Bu tür besinler atıştırmalık besinler, ara öğün besinler (kuşluk, ikindi zamanı besinleri) olarak adlandırılır.

Bu tür atıştırmalık besinler hem enerji ve hem de besin ögeleri yönünden zengin olmalıdır. Yoğurt ve diğer süt ürünleri, mevsimine uygun taze sebze ve meyveler (domates, salatalık, elma, şeftali ve benzeri), peynir ekmek ve benzeri besinler iyi ara öğün besinleridir. Ayrıca aileler her gün temel olarak tüketilen besinlerin yanında koyu yeşil yapraklı sebzelerden ya da sarı-kırmızı renkli taze sebze ve meyvelerden ve hayvansal kaynaklı besinlerden çocuklarına vermeleri gerektiği belirtilmelidir.

Aileler ekonomik, sosyal-kültürel ve benzeri koşullarına uygun olarak farklı besinlerin karışımı ile güzel bir öğün oluşönerilmelidir.
Hayvansal kaynaklı besinler pahalı ve ailenin ekonomik kosullarına göre satın alınması güç ise beslenme önerileri ona göre olmalıdır.

Çocuk eğer emzirilmiyorsa ya da sık sık emmiyorsa; daha sık hayvansal kaynaklı besine ihtiyacı oluşturabilirler,ayrıca mutlaka süt grubu besinlerin verilmesi gereklidir. Bir yaşından küçük çocuklar bir günde 5 defa beslenmeli eğer anne sütü alıyorsa beslenme sıklığı günde 3 kez olmalıdır.

Normal olarak büyüyen bir çocuğun günde 2 ila 4 defa temel öğün ve ek olarak günde 1 ila 2 kez çeşitli tamamlayıcı besinlerden oluşan ara öğünleri tüketmesi gerekmektedir.

Anne sütünden faydalanamayan bebekler aşağıda belirtilen besinleri tüketmelidir;

• Ekstra su (ılıman iklimlerde 2-3 kap/gün, sıcak iklimlerde 4-6 kap/gün
• Elzem yağ asitleri(hayvansal kaynaklı besinler, balık, sıvı yağlar gibi)
• Yeterli demir (hayvansal kaynaklı zenginleştirilmiş besin)
• Süt (günde 300-1200 ml)
• Ekstra öğün

Çocuklara Verilen Tamamlayıcı Besin Miktarı Ne olmalıdır?

Çocuklar tamamlayıcı besinlere basladığında yeni tat ve dokulara alısması zaman alacaktır. Çocukların gıdaları yeme kabiliyeti kazanması da çok önemlidir. Ailelerin yeni besinleri günde 2 kez 2-3 küçük kaşık vermeyi alışkanlık haline getirmeleri bu konuda faydalı olacaktır.

Tamamlayıcı Besin Miktarı

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin