Bebek Bakım

Tamamlayıcı Beslenme Ürünleri

Annelerin sütünün yetmediği yada çeşitli sebeplerden anne sütü emmeyen bebeklere ilave verilen gıdalar tamamlayıcı beslenme ürünleri  olarak adlandırılırlar.

Tamamlayıcı Beslenme Ürünleri

Bu beslenme ürünlerinin tüketildiği dönem ise tamamlayıcı beslenme dönemi olarak adlandırılmaktadır.

Bebek Beslenme Ürünlerinin bu dönem süresince küçük çocuğun sağlığının korunması ve sürdürülmesi için,bebeğin ihtiyacına göre bebeğe uygun kalitede, besleyici, temiz, güvenli ve yeterli miktarda olması gereklidir. Bu besinler, bazen sadece bebeğe özel olarak satın alınan besinlerden hazırlanabilirken, bazen de ailenin tükettiği besinlerden bebeğe uygun şekilde hazırlanabilir.

 Bebekler, ilk 6 ay su dahil başka hiçbir yiyecek ya da içecek (ayran, çay, meyve suyu, hazır mama ya da inek sütü vb.) olmaksızın sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli olan tüm enerji ve besin ögesi gereksinmelerini karşılar. Ayrıca ishal ve diğer enfeksiyonlara karşı doğal koruyucu (anti-infektif) maddeler içerir.
 Bebekler, ilk 6 ay her istediğinde, sayılarla sınırlanmadan gece ve gündüz emzirilmelidir. Bebek günde toplam en az 8 kez emzirilmelidir.
 İlk 6 aylık dönem boyunca anneye eğer bebeğinin yeterli kilo almadığını ya da sütünün yeterli olmadığını düşünüyorsa, evine en yakın Sağlık Ocağı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, Aile Sağlığı Birimi/Merkezi gibi sağlık kuruluşlarınabaşvurabileceği ve buralardan ücretsiz danışmanlık alabileceği belirtilmelidir.

Emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir.

 6. aydan sonra tamamlayıcı besinlere başlandığında da bebek sık sık (yani bebek her istediğinde) emzirilmelidir.

BEBEK BESLENME ÜRÜNLERİ

6.aydan sonra bebeklere tamamlayıcı besin olarak;
– Enerji ve besin öğesi açısından zengin,
– Temiz ve güvenli,
– Evde bulunan,
– Yerel olarak bulunması, satın alınması ve hazırlanması kolay besinler verilmelidir

Tamamlayıcı besinlere 6.ayda bir çay kaşığı miktarı ile başlanmalı, giderek miktarı ve çeşidi arttırılmalıdır.

 6-12 aylık dönemde de bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirmenin yanında yeterli miktarda besleyici tamamlayıcı besinlerden (eğer bebek anne sütü alıyorsa günde 3 kez, eğer bebek anne sütü almıyor ise günde 6 kez) verilmelidir.

 12 ay-2 yaş döneminde yine bebek her istediğinde emzirilmeye devam edilmeli, günde 5 kez, her seferde 1 su bardağı ve/veya 1 kase olmak üzere, yemeklerden (baharatsız, az tuzlu ve az yağlı) verilmelidir.

Bebeğin beslendiği her bir öğünde aktif olarak yemesi sağlanmalıdır.

Bebeği beslemede kullanılan tüm malzemelerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Tamamlayıcı besinleri bebeğe verirken kaşık ya da bardakla besleme yöntemi kullanılmaya çalışılmalıdır, biberon kullanılmamalıdır.

Hazırlanan tamamlayıcı Biberon Mamaları gibi besinler eğer buzdolabında muhafaza edilemeyecekse 2 saat içinde tüketilmelidir.

Bebek hastalığı süresince ve sonrasında, normalden daha fazla emzirilmeli ve öğün sayısı arttırılmalıdır.

Hastalıktan sonra, bebek her öğününde mümkün olduğunca çok beslenmesi için teşvik edilmeli (desteklenmeli), kaybettiği ağırlığı kazanana ya da yeterli büyümeyi sağlayana kadar bu böyle devam etmelidir.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN EN İYİ GÖSTERGESİ AĞIRLIK KAZANIMININ YANİ BÜYÜMENİN İZLENMESİDİR.

Büyüme eğrileri ile bebeğin ağırlık kazanımı izlenmelidir.

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlginizi Çekebilir

Kapalı
Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin