Bebek Sağlık

Süt Dişlerinin Korunması

Süt dişlerinin korunması çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi besinlerden daha fazla yararlanma ve bir çok açıdan açıdan çok önemlidir.

Süt dişlerinin korunmasının faydaları

Düzgün konuşma ve özgüven kazanımındada sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur.
Çocuğunuzun sağlıklı bedensel ruhsal ve sosyal gelişimi, sağlıklı gülümsemesi ile mümkündür. Çocukluk ve ergenlik çağında gıdaların daha kolay çiğnenmesi ve besinlerden daha fazla yararlanma elde edilebilmesi, aynı zamanda düzgün konuşma ve özgüven kazanımında sağlıklı süt dişlerinin varlığı büyük ölçüde yardımcı olur.

Süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?

Bebeklerde 6 aylıkken sürmeye başlayan süt dişleri, 24-30 aylarda tamamlanır. Diş çıkarma sırasında diş etlerinde oluşabilecek kaşıntı, şişlik, salya akışı, iştahsızlık huzursuzluk gibi belirtileri olabilir. Sürme tamamlanana kadar olan bu huzursuzluk döneminde çocuğun rahatlaması için, pomatlar, diş kaşıyıcı fırçalar ve diş halkalarından yararlanmak faydalı olacaktır.

Süt dişlerinin korunması

Süt dişlerini nasıl koruyabiliriz?

Her çocukta 20 adet olan süt dişleri kalıcı dişlerin doğru yerde ve pozisyonda sürebilmelerinde rehberlik görevini üstlenirler. 7-11 yaşlarda süt dişleri sallanmaya başlar ve altından gelen kalici dişler onların yerini alır. Değişimin sağlıklı olabilmesi; ilk dişler olan süt dişlerinin sağlıklı korunabilmesi ile mümkündür. Bu nedenle dişler ağızda görünür görünmez, çocuğun ağız diş temizliği ve diş hekimi ile ilişkisi başlamalıdır.




ilk süt dişlerin temizliği; sabah akşam, temiz bir tülbent veya steril gazli bez ile yapilir.

3 yaşına geldiğinde macun ve yasina uygun boyutta üretilmiş fırça kullanmaya başlayabilir, ancak macunu yutmaması için mutlaka kontrol edilmelidir

Süt dişlerinin korunması için uygulama programlarından bazıları;

Doğru diş fırçalama ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak diş sürmesinin takibi emzik emme, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi çocukların süt ve kalici dişlerini çürüklere karşı koruyacak olan periyodik olarak uygulanan flor uygulamaları, zorunlu erken süt dişi çekimlerinden sonra, gelecek kalici yerini korumak için yerleştirilen “yer tutucular” spor yapan çocuk ve gençlere spor yaralanmalarına karşı uygulanan ağız koruyucuları’ çocukların kendilerini iyi ve güvende hissetmelerini sağlamada onlara önemli kazanımlar sağlarlar.



Çocuklarda diş bakımı

Çocuklar ve gençler yoğun sosyal aktivitelerinden dolayı diş bakımı kurallarına uymak istemeyebilir ve ebeveynlerinden ziyade kendi kararları ile hareket etmek isteyebilirler. Böyle durumlarda daima pozitif yaklaşımlarla ağız bakımı ve doğru beslenme aliskanliklari tavsiye edilmeli öncelikle çocukların önünde bizler dişlerimizi fırçalayarak örnek olmalıyız.

Bebeklerin süt dişleri ile ilgili Emzik Kullanmalımıyız? adlı yazımızıda okuyabilirsiniz.

Etiketler

Benzer Yazılar

2 Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin