Anneler için

Suni Sancı ile Doğum Nedir ? Nasıl Uygulanır ?


Suni sancı ile doğum, Genellikle erken gelen doğum başlangıcında bebek ve anne sağlığı için gerekli görüldüğü durumlarda uygulanan bir formüldür.

Halk arasında nişan gelmesi olarak tanımlanan doğum başlangıç süreci ardından, oksitosin adı verilen hormon ile doğum başlar.
Hamilelik periyotlarının tamamlanması ve doğumun başlaması, oksitosin hormonunun salınması ve rahim kasılması ile doğum yolu açılır.

Suni sancı ile doğum

Suni Sancı Nedir ?

Doğum süreci, anne adayının fiziksel yapısı ve doğum sürecindeki faktörlere bağlı olarak bazen süre uzayabilmektedir. Bebek ve anne sağlığını korumak ve doğum süresinin kısaltılması için suni sancı yöntemi uygulanır. Genellikle serum içerisinde verilen oksitosin, suni sancı olarak nitelendirilir.
Doğal yöntemle değil takviye yöntemiyle oksitosin verilmesine de suni sancı ile doğum denir.

Suni Sancı Hangi Durumlarda Verilir ?

Bebeğin hesaplanan, tahmin edilen doğum süresinde doğmaması, suni sancı verilmesini gerektirir. Doğumun uzaması durumunda da suni sancı uygulanır. Doğum sürecinin uzaması bebekte çeşitli sağlık sorunlara neden olabileceği gibi ölümlere de neden olabilir.

Düşük Belirtileri Nelerdir ? Düşük Yaptığımızı Nasıl Anlarız ?

Fetal distress sendromu, mekonyum gelmesi gibi durumlarda oksitosin verilir. Anne adayının genel sağlık durumu, fizyolojik ve bedensel yapısına bağlı olarak doğum sürecine dayanamayacağı gibi durumlarda, doğum süresinin kısaltılması için suni sancı verilir.

Suni sancı ile doğum başlatma pek çok doğumda uygulanan bir yöntemdir. Erken membran rüptürü olarak nitelendirilen ve doğum sularının doğum sancıları başlamadan geldiği durumlarda, doğuma başlamak ve kısa sürede tamamlamak için uygulanır. Bu uygulama doğum sonrasındaki kanamaların azaltılması ve hızlı toparlanma açısından da faydalıdır.

Suni sancı ile doğum

Suni Sancı İle Doğum Nasıl Yapılır ?

Doğumun başlamasını sağlayan oksitosin hormonunun, damar yoluyla serum içerisinde verilmesi şeklinde uygulanır. Sulandırılarak verilen hormon, infüzyon pompasıyla verilir. Damla sayıları kontrol edilerek uygulanır ve verilmeye başlandıktan sonra kasılmalar kontrol edilir.

Hem bebeğin kalp atışları hem de anne adayının kasılmaları monitörden izlenerek, doğum başladığında hemen müdahale edilir.

Suni sancı ile doğum ne kadar sürer ?

Doğumun süresi kaçıncı doğum yapıldığı ve hastaneye gidildiğinde açıklığın ne kadar olduğu gibi bir çok faktöre göre değişmektedir. 5-6 cm açıklıkla hastaneye gelen bir hamilenin 2. doğumu ise suni sancı yardımı ile 1 saat içerisinde doğum yapabilmektedir. 1-2 santim açıklıkla gelen hamile ilk doğumunu yapacaksa doğumun gerçekleşmesi 5-10 saatten hatta daha fazla sürebilmektedir. Bu konuda belirli bir süre vermek mümkün değildir.

Suni sancı ile doğum riskleri nelerdir ?

Suni sancı verilirken damla sayıları ve kasılma süreleri mutlaka kontrol edilmelidir. Suni sancı risklerinden biri; uterus hiperstimülasyonu denen rahimin aşırı kasılmasıdır. Bu, bebek sağlığına etki edebilir. Ayrıca rahim yırtılması da risklerden biri olduğu bilinmektedir. Suni sancının uzun süre verilmesi, zehirlenmeye neden olabilir.

Hastane Çantasında Olması Gerekenler

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir yorum

  1. Doğumun süresi kaçıncı doğum yapıldığı gibi bir çok faktöre göre değişmesi çok ilginç gerçekten.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin