
Anneler için
Sağlıklı Tatil için Tavsiler
“Sağlıklı Tatil için Tavsiler“e yolculuğunuzda gerek duyabileceğiniz ilaç ve tıbbi malzemelere kolaylıkla ulaşabilmek için küçük bir çanta ile başlayabiliriz.
Tatil veya seyahatler sırasında en büyük sorunnlarımızdan biride yiyecek ve içecekler. Dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun yediğinize ve içtiğinize çok dikkat etmelisiniz. virüsler farklı yollarla bulaşabilmekteler. Yiyecekler içecekler ve içtiğiniz su ilede bulaşabileceği gibi özellikle yüzme havuzlarına, göllere, nehirlere ve denizde yüzerken yuttuğunuz suyla da bulaşabilmektedirler.
Turist ishalide kolera, tifo ve hepatit A virüsleride yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Dikkat edeceğiniz bir kaç basit önlem yardımı ile bu hastalıklardan korunmanız mümkündür.
Tuvalete girdikten sonra ve yemek yemeden önce kesinlikle ellerinizi sabunla yıkayınız.
Eğer bulunduğunuz yerdeki içme suyunun güvenirliliği ile ilgili bir kuşkunuz var ise, yiyeceklerinizi yıkamadan veya dişlerinizi fırçalamadan önce kullanacağınız suyu mutlaka kaynatın, dezenfektan tabletleri ile steril edin ya da şişe sularını kullanmayı tercih edin.
İçeceklerinizin içine attığınız buzun temizi bir sudan yapıldığına emin değilseniz kullanmayınız.
Genellikle sıcak çay veya kahve , şarap, bira, soda, alkolsüz içkiler ile paket ya da şişede olan meyva sularını içmek daha güvenlidir.
Beklemiş yiyecekleri yemeyin, taze ve iyi pişirilmiş sıcak yemekleri yemeye çalışın.
Soyarak veya kabuklarını ayıklıyarak yedikleriniz dışında, çiğ yenen yiyecekleri yemekten kaçının.
Görünümü kötü olan ( kokusu, rengi v.b) yiyecekleri tüketmeyiniz.
Güvenirliliğinden emin olmadığınız açıkta satılan dondurmaları tüketmeyiniz.
Pastörize edilmemiş ya da açıkta satılan sütü içmeyiniz.
Sağlıklı Tatil için Tavsiler ;
Balık ve kabuklu deniz hayvanlarını bazı ülkelerde yemek tehlikeli olabilir. Pişmemiş balık ve istiridye yemek özellikle çok tehlikelidir.
Turist ishalinin tipik belirtileri; ishal, mide bulantısı, denge kaybı ve halsizliktir. Hastalık genellikle 3-7 gün sürer. Gelişmekte olan ülkelerdeki ( Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika ) tesislerde değişik türden yiyecekleri yemek risklidir.Ama en tehlikeli olanı sokaktaki satıcılardan alınan yiyecek ve içeceklerdir.
Turist ishalinden korunmanın en önemli yolu yiyecek ve içeceklerimizde seçici olmaktır. Turist ishalinde;ağız yoluyla sıvı gıdalar alınmalı (Meyve suyu,kafeinsiz içecekler ve tuzlu kraker tavsiye adilir.) Şiddetli su kayıplarında oral solüsyon tavsiye edilir. (Su,tuz ve şekerden oluşan karışım) Sütlü gıda ve sütlü içeceklerden ve temizliğinden emin olmadığınız suları tüketmeyiniz. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmayınız.
Tatil yolunda bir çoğumuzun başına gelen yol tutması ( Hareket hastalığı), vücuttaki denge sisteminde bozukluktan kaynaklanmaktadır. Denge sistemimiz etrafta gördüğümüz ve hissettiklerimiz arasındaki bağlantıyı sağlar. Etraftan toplanan bu bilgiler iç kulaktaki denge sistemi tarafından değerlendirilip vücudumuzun pozisyonunu saptamak için kullanılır.
Hareket hastalığı bu bilgide bir uyumsuzluk olduğu zaman meydana gelir. Ana belirtileri bulantı ve kusmadır. Baş ağrısı ,yüzde solukluk veya kızarıklık ,terleme, kokulara hassasiyet ve uyku haline neden olabilir. Sabit duran bir nesneye bakarken sanki onu hareket ediyormuş gibi hissedebiliriz.
Taze havanın yokluğu, özellikle mazot veya yemek kokusu gibi güçlü kokular çok derin solunduğunda bulantıya sebep olur.
Yolculuk sırasında kendinizi kötü hissederseniz aşağıdaki önerilerimizi denemenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı Tatil için Tavsiler :
ARABA İLE SEYAHATTE
Gündüz yolculuk etmeyi tercih edin
Pencere yanında oturun
Temiz hava gelmesi için camları açın
Birşeyler okumaktan kaçının
Dar kıyafetler giymeyin
OTOBÜS İLE SEYAHAT
Otobüste tekerleğin üstündeki koltuğa oturmayın
UÇAK İLE YOLCULUK
Hafif yiyecekler yemeyi tercih edin, Kanatların olduğu bölgede oturun
GEMİ İLE YOLCULUK
Gemi hareket halindeyken güvertenin ortasında oturun
Ufka bakarak seyahat edin
Gemide motor ve mutfak dumanından uzak durmaya çalışın
Sağlıklı Tatil için Tavsiler :
Yolculuk sırasında ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının
Mide bulantılarınızı önlemek için yolculuk öncesinde ilaç (Emedur veya dramamine) içmenizi tavsiye ederiz.
Yolculuğunuz süresince gereksinim duyabileceğiniz ilaç ve tıbbi malzemelere kolaylıkla ulaşabilmek için mutlaka küçük bir çanta hazırlayın. Eğer düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız varsa , yanınıza aldığınız dozun yeterli olduğundan emin olun .Gözlük kullanıyorsanız, mutlaka çantanıza yedek gözlüğününüzü koyun.
Tatil sırasında yanınızda bulundurmanız gerekn ilk yardım malzemeleri :
Bandaj
Gazlı bez
Yara bantı
Makas
Cımbız (vücuda batan şeyleri çıkarmak,arı iğnesi vb.)
Lokal antibiyotikli bir merhem (ufak yaralanmalar için)
Elastik bandaj (incinme ve burkulmalar için)
Ağrı kesici
Soğuk algınlığı için ilaç
Mide bulantısı için tablet
Allerjik reaksiyonlar için antihistaminik
Güneş yanığı ve isilik için krem