Bebek Bakım

İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

İnatçı çocuklar, yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Uzmanlar inatçılığı bir problem olarak değil; doğal içsel bir davranış olarak nitelendirmektedirler.

inatci-cocuklara-nasil-davranilmali

İnatçılık duygusu, çocukları her yaşta hapsedebilecek ve hatta büyüdüğünde dahi pek bırakmayacak bir duygu olabilir. Bu yüzden de inatçılık duygusu ile baş etme yöntemleri çocuklar küçükken belirlenmeli ve çocuk o baş etme yöntemiyle eğitim almalıdır. Aksi takdirde 30 yaşında belki de evli, çocuk sahibi olan bir annenin ya da babanın bile inatçılık duygusu ile karşı karşıya kalınabilir.

Çocuklarda inatçılık ne zaman başlar

İnatçılık duygusunun en fazla olduğu dönemler çocukların 2 ile 4yaş arasında olduğu dönemlere denk gelmektedir. Bu dönemde çocuğunuz yaşadığı dünyayı, çevresini ve diğer kişileri keşfetme arayışı içindedir. Bu sıradanlığın üstüne de inatçılık duygusu binmektedir. İnatçılık duygusuyla baş etmenin yöntemleri vardır. Bu yöntemleri doğru bir şekilde uygulayan anne ve babalar 2 ile 4 yaş inatçılık sendromunu kolay bir şekilde atlatabilirler.

İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

İnatçı çocuklara uygulanacak davranışlar arasında; hoşgörülü olmak başta geliyor. Hoşgörünün inatçı çocuğa sergilenen davranışlar arasında yer almasını önemle vurgulayan uzmanlar aynı zamanda da bu sendromun doğal olduğunu unutmamak gerektiğini de söylüyorlar. İnatlaşan bir çocukla ebeveynlerin de inatlaşmaması gerekiyor. Örneğin; bir çocuk herhangi bir oyuncağı almak için size diretiyor, ağlıyor hatta kendine zarar vermeye kalkıyorsa; sizin sergileyeceğiniz davranış “Hayır almayacağım.” vb şekilde inat içeren cümlelerden oluşmaması gerekir. Bu durumda yapmanız gereken en önemli detay ilgi odağının merkezindeki oyuncağı yok sayıp çocuğunuzun ilgi odağına başka nesneler, eylemler ya da aktiviteler sokmanız olmalıdır. Böylece çocuk, almak için inatlaştığı oyuncağı unutacak ve sizin verdiğiniz ilgi malzemesini kendi ilgi odağının merkezi haline getirerek inatlaşmaktan ve ağlamaktan vazgeçecektir.

Çocuklarda inatçılık ne zaman biter?

İnatlaşan bir çocuğunuz varsa ve bahsettiğimiz şekilde davranmayarak sizler de inatlaşırsanız bu sefer çocuğunuzun inat boyutu daha da büyüyecektir. Belki de bu sendrom onda kalıcı bir hal alacak ve de bir davranış haline dönüşecektir. Bu yüzden çocuklarda 2 ile 4 yaş arasında gözlenen inatçılık sendromu ılımlı, hoşgörülü ve inatlaşmayan anne babalar sayesinde kolaylıkla atlatılacaktır.

Etiketler

Benzer Yazılar

2 Yorumlar

  1. Geri bildirim: Şeyda
  2. Geri bildirim: DUru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin