Anne Adaylarına

Hamilelikte reflü

Hamilelikte reflü Anne adaylarının yaklaşık % 75 inde hamileliğin değişen zamanlarında görülmektedir. ilaç kullanımının sakıncalı olduğu bu dönem sıkıntılı günlere sebep olabilmektedir.

Reflü Nedir?

Yediğimiz yemekleri ağzımızda çiğneyerek yutarız. Bu gıda parçacıkları yemek borumuzdan aşağı iner ve midede asit safra ve az miktarda pankreas sıvısı ile karışarak sindirilmeye başlarlar. Bu içerik midemize zarar vermez çünkü mide duvarımızın bağışıklığı vardır. Fakat bu içerik yemek borumuzdan geriye kaçar ise reflü hastalığı oluşur.

Normalde bu sıvı mide kapağımız sayesinde geriye dönmez fakat çeşitli sebeplerden bu kapak mekanizmasının işlevi bozulur ise reflü oluşur ve bu süreçte öncelikle yemek borusu ve mide içeriği daha yukarı gelirse yutak, ses telleri, gırtlak ve sinüsler hatta akciğerlerimiz bile zarar görebilmektedir.

Gebelikte Reflü

Gebelerin yaklaşık % 75 i değişen zamanlarda ve miktarda reflü yakınmaları yaşamaktadır. Bu gebeliğin hemen başında olabileceği gibi ileri dönemlerde de ortaya çıkabilir. Hatta hamileliğin ilk belirtisi olabilir. Hamilelikte yaşanan reflü problemleri gebelikle beraber sona erer ve sonrasında tedavi gerekmez.

Gebelikte Reflü Sebepleri

Gebelikte reflünün bu kadar sık görülmesinin hem hormonal hem de mekanik sebeplerdendir. Gebeliğin gelişiminde artan Progesteron hormonu yemek borusu altında yer alan ve reflünün engellenmesinde çok önemli bir görevi olan alt büzücü kasın daha sık ve daha çok gevşemesine yol açar. Bu geri kaçışı artırır. Aynı zamanda yemek borusu hareketi yavaşlar ve mide boşalım zamanı uzar. Bu gelişmekte olan bebek için fazla miktarda gıda emilimi sağlar ancak mide basıncını yüksek kalmasına ve geri kaçışın kolaylaşmasına yani reflüye sebep olur.

Gebeliğin ileri dönemlerinde bebek ve dolayısı ile rahmin büyümesi karın içi basıncın giderek artmasına yol açar. Karın içi basıncını artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü artırır.

Gebelik Reflü Tedavisi

– Az miktarda ve sık yemek ve yemekle birlikte sıvı alımından kaçınmak

– Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemek

– Yatmadan en az 2 saat önce gıda alımı kesilmelidir.

– Olası olduğunca az kilo almaya dikkat edilmelidir.

– Çikolata,nane,baharatlı gıdalar,kızartma ,alkol ve kahveden kaçınılmalı.

– Domates ve turunçgiller odukça az tüketilmelidir.

– Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Bu salya üretimini artıracağından yemek borusunu koruyucu rolü vardır.

– Yanma hissettiğinizde yoğurt ve süt tüketebilirsiniz. Ilık süt ve bitki çayınıza bal ekleyebilirsiniz.

– Yatarken sırtınızı yüksekte tutmaya ve sol tarafınıza yatmaya çalışın. Sağ tarafınıza yattığınızda mide yemek borusundan daha yukarıda konumlandırılacağından reflüyü artırır.

Gebelik reflüsü tedavisinde ilaç kullanımı

Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanımı kesilmelidir. Ancak yaşam kalitesini bozar düzeyde reflü devamında kullanılabilecek ilaçlar vardır. Öncelikle en az risk taşıyan antiasitler kullanılabilir. Bu tür ilaçların çoğu şurup formunda bazıları ise çiğneme tablet şeklindedir. Yemeklerden sonra kullanılırlar. Yüksek oranda sodyum içeren antiasitler sıvı tutulmasına yol açıp ödem yapabileceğinden ve alüminyum içeren antiasitler kabızlığa neden olabileceğinden bu grup antiasitlerden gebelikte kaçınılmalıdır.

Yazımızı saklamak veya daha sonra okumak için indirebilirsiniz.

Hamilelikte ReflüAcrobat-reader

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin