
Bebek Sağlık
Çocuklarda Alerji ve Astım
Alerji, çocukların temas ettiği bir maddeye karşı vücudunun normalin dışında tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Çocuklarda alerji çoğu zaman kalıtımsal olarak görülmektedir.
Yani anne ve babaların alerjik vücut yapısına sahip olması çocuklarını da etkileyebilecektir. Çocuklarda alerjiye sebep maddeler‚ yiyeceklerle, hava veya deri yolu ile ulaşabilmektedirler.
Genellikle ilk üç yaşta ilerleyen astım gıdalara karşı iken, üç yaşından sonra aldığımız havada bulunan maddelere karşı olabilir. Hava yolu ile alerjiye sebep olan maddeler içerisinde ev tozu akarları, küf, hayvan cilt döküntüleri, hayvan salgı ve tüyleri, yabani ot, çimen ve ağaç polenleri sayılabilir.
Çocuk alerjisinde uzaman muayenesi şarttır.
Çocuklarda alerjiden şüphe ediliyorsa, alerjik reaksiyon gösterdikleri durumlara karar verilebilmesi için, mutlaka bir çocuk alerjisi uzmanına muayene olması gerekir. Doktor tarafından rahatsızlığının alerjik olup olmadığına bakılır ve gerekirse alerji testi uygulanır. Anne ve babaların doktora danışmadan kendi kendilerine herhangi bir hastaneye gidip alerji testi yaptırmaları doğru değildir.
Astım (Alerjik Bronşit)
Çocukluklarda astım hava yolunun aşırı hassasiyetine sebep olduğu durumlarda meydana gelen bir hastalık türüdür. Bu hastalık çocukluklarda %90 oranında alerjik kökenli meydana gelmektedir. Aslında bronşların ani olarak tıkanması ve daha sonra tedavi ile veya zamanla kendiliğinden açılması söz konusudur.
Astım tanısında en belirgin tanı aracı şikayetlerin oluşum şeklidir. Çocuklarda astım bir diğer adıyla alerjik bronşit sık tekrarlayan öksürükler, hırıltı, hışıltı alınan nefes ve nefes almada zorluk olarak belirtiler gösterir. Buna bağlı olarak üst solunum enfeksiyonlarına bağlı olarak ataklar meydana gelir. Bu atakların sık sık olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi meydana gelebilir.
Çocuklarda Astım tedavisi
Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da tedavide öncelik alerjiye sebep olan madde veya maddelerden uzak durmaktır. Doktorunuzun vereceği tavsiye ve önlemler doğrultusunda alınacak çevre tedbirleri ile hastalık belirtilerini ve bronşlardaki aşırı duyarlılığı belirgin derecede azaltabilmek mümkündür.
Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisine geçilir. Tedavi için hava yolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey şeklindeki ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar, allerjinin yarattığı bronş hassasiyetini azaltarak atakları önleyici ilaçlar ve sadece hastalık alevlenmeleri sırasında kullanılan bronş gevşetici ilaçlar olarak ikiye ayrılabilir.
Ancak unutulmamalıdır ki bu ilaçlarla tedavi hastalığı tamamen iyileştiremeyecektir. Bir çok çocukta spreyler verildiği sürece etkili olmakta, kullanılmadığında yeniden hastalık ortaya çıkmaktadır. Alerjik astımda hastalığı tamamen tedavi edecek tek tedavi yolu ise alerji aşı tedavisidir.