
Anne Adaylarına
Boş Gebelik Nedir ? Hamilelik Testlerinde Çıkarmı ?
Boş gebelik, su hamileliği olarak tanımlanır. Bebek için zeminin, kılıfın ve tüm iç yapının hazırlanması ve fakat bebeğin oluşmaması durumudur.
Boş gebelik nedir ?
Keseyi oluşturan zarın ve plesantanın oluşması, kesenin içerisinde bebek görülmemesi, olarak tanımlanır. Genellikle erken yaş gebeliklerinde oluşan bir durum olmakla birlikte düzensiz adet gören kişilerde gözlemlenebilmektedir. Yumurtanın beklenen tarihten daha geç gerçekleşmesinden kaynaklanabilmektedir.
Boş Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?
Hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen düşüklerin nedeninde ve %50 oranında su hamileliği gözlemlenir. Kromozom anormalliklerinden meydana gelen bir durumdur. Yanlış hücre bölünmelerinden, kalitesiz sperm ya da yumurtadan kaynaklanabilmektedir.
Su hamileliği durumlarında beden, anormal kromozomal durumları tespit ederek, düşüğü sağlar. Çiftlerin yaşlarının ileri olması, boş gebeliğe neden olabilmektedir.
Boş gebelik ne zaman düşer ?
Boş gebelik belirtileri yaşayanlar da hamilelik belirtilerinden sonra kramp ya da ağrı türleri oluşması, lekelenmeler veya damla şeklinde kanamaların oluşması, su hamileliği belirtileri arasındadır. Ardından vücut hamileliği sonlandırır ve oluşan zar kese, dışarı atılır.
Hamilelikte yapmamanız gereken şeyler yazımızı kaçırmayın
Boş gebelikte kanama ne zaman olur ?
Adet kanamasından farklı olarak daha yoğun bir kanama oluşur. Ateş ya da ağrılar oluşabilir. Bazı hamilelerde ise hamilelik belirtileri normal ve hormonal değişiklikler normal görülür fakat ultrasonlarda hamilelik kesesinde bebek olmadığı gözlemlenir. Bu durumda su hamileliği sonlandırılır. Beden hamileliği sonlandırırken genellikle kramp, bel alt bölgesinde ve kasıklarda ağrılar olabilir.
Boş gebelik kesesi görüntüleri
Boş Gebelik Sonlandırma
Sonlandırma, ultrason muayenesiyle tespit edilen; kese bozulması, vajinal kanama durumlarında genellikle düşükle vücuttan atılabilir. Doktor kontrolüyle takip sağlanabilir. Lakin genetik olarak düşük yöntemiyle atılamıyorsa, kürtaj yöntemiyle alınmaktadır.
Su hamileliği ardından yeniden gebelik planlaması düşünülüyor ise 1 veya 3 düzenli regl kanamasından sonra planlama yapılması faydalıdır.
Boş gebelik zararları
Tedavi sırasında, rahim ağzı genişletilerek uterusun dışarı alınması sağlanır. Dilatasyon adı verilen kürtaj işleminde patolojik testler yapılır. Bazı durumlarda da ilaç tedavisi uygulanır. İlaçların yan etkilerine göre fazla kanama nedeniyle kürtaj da yapılabilir.
Tedavilerinde kürtaj sonrası 2 hafta içerisinde yeniden yumurtlama gerçekleşir. 4 hafta sonrasında yeniden regl görülür. Su hamileliği kürtajları ardından yeniden hamilelik planlaması yapılabilir ve anne adayları için herhangi sakıncası bulunmamaktadır.
Boş gebelik, gebelik testinde çıkar mı?
Gebelik testi değerlerine bakarak anlaşılamaz çünkü idrarda ve kanda gebelik testi boş gebelik hcg değerleri pozitif çıkar yani gebelik olduğunu gösterir. B-HCG yani kanımızda gebelik testi değeri yüksek yada düşük çıkıyor olması su hamileliği olduğunu gösteremez.
Tekrar edermi ?
Bazı anneler kendilerinde sorun görerek bundan sonraki çocuklarımda sorun yaşarım diye korkmaktalar. Bir kez başımıza geldi diye her seferinde olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bir çok kişi 2. veya 3. seferlerinde sağlıklı çocuklar dünyaya getirmişlerdir.