
Bebek Sağlık
Bebeklerde Yüksek Ateş
Bebeklerde yüksek ateş olması halinde ebeveynler telaş haline girerler. Bebeğin bu durumu telaş etmeden sakin hareket ederek önlenmelidir.
Ateş önemli bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabileceği için kesinlikle önemsenmeli ve ona göre hekime götürmelidir. Bu ara da evde en azından önlem olabilecek bazı ateş düşürmeleri sağlamak da şarttır. Çünkü; yüksek ateş bebeğin havale geçirmesine neden olabilecek bir seviyeye çıkması kötü bir hal almasına neden olacaktır.
Bebeklerde Yüksek Ateş Önemi
Bebeğin ateşi kaç aylıksa ona göre daha fazla önem taşır. Özellikle ilk 3 aylık bebeklerde acilen hekime götürmek yerinde bir karar olacaktır. Ancak her yükselen ateşte panik yapmamak gereklidir. Ateşin 40°C üsütne çıkması durumu acil demektir. Eğer 3 aylık bebeklerde ateş çok yüksek değilse ve genel durumu yemesi, hareketleri ve ateşin 38,5°C civarı seyrediyor olması 3 gün boyunca takip edilerek evde bir bakım sağlanabilmelidir. 3 gün sonrasına kadar devam etmesi halinde mutlaka hekime baş vurmak gerekmektedir. 6 aydan büyük bebeklerde ise ateş 39°C üstüne çıkmadığı zaman düşürmeye bile gerek kalmayacaktır.
Yüksek ateş olması halinde antibiyotik kullanmak gerekli değildir. Ateşin nedeni neyse ona göre hareket etmek gereklidir. Bazı ateş düşücü Paracetemol şuruplar kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Bebeğin ateşini düşürmek için basit uygulamalar yapmak gerekebilir.
• 38,5°C üstü ateşlerde bebeğin üstü soyulmalı ince ve bol giysiler giydirilmelidir.
• Bol sıvı ve bol sıvılı gıdalarla takviye edilmelidir.
• Ortam sıcaklığı düzenlenmeli ve 21-22°C civarında olmalıdır.
• Ilık suyla duş yaptırılabilir ya da ılık ıslak bir bezle pansuman yapılabilir.
• Ateş düşürücüyü hemen vermeyin. 39°C üstüne çıkarsa hekime götürün.
Yüksek Ateş Sırasında yapılmaması gerekenler
Yüksek ateşi olan bebeğin üstünü örtmek, soğuk suyla duş aldırmak, alkol veya sirkeli su ile pansuman yapmak ve sık sık ateş düşürücü vermek yanlış bir yöntemdir. Asla bu tarz hareket etmeyin.
Bebeklerde yüksek ateş eğer bakteriyel bir enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkmadıysa ve 3 gün içerisinde iyileşme gösterip ve bebeğin genel sağlık durumu iyiyse endişelenmeye gerek yoktur. Yüksek ateş 39°C üstüne çıktığı zaman acil önlem alınması gereklidir.
Ayrıca yüksek ateş kontrol altına alma ile ilgili aşağıdaki linkten faydalı yazıyı okuyabilirsiniz
Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş nasıl kontrol altına alınır?
Dilerseniz yazımısı Pdf olarak indirip saklayabilirsiniz.