Bebek Sağlık

Bebeklerde Pamukçuk

Genelde yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan pamukçuk ; antibiyotik kullanılması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bebeğin sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Yanağın içinde, damak ve dilde süt parçaları gibi beyaz bir lezyon şeklinde görülen pamukçuklar; Candida enfeksiyonu ile ortaya çıkan bir tür mantardır. Doğumda oluşan hormonal değişimler ve antibiyotik kullanımı sonucunda ortaya çıkan bu durumda pamukçuklar; doğum sonrasında bebeğin solunum yollarına ve sindirim sitemine sirayet etmektedir. 4. Gün ve bir hafta içinde ortaya çıkmaktadır.

bebeklerde pamukcuk
Biberonların ve emziklerin hijyenik olarak yıkanmaması pamukçuk çıkmasına ayrıca neden olmaktadır. Ağız içinde, dilde, yanakta, ve damakta oluşan pamukçuk lezyonları yumuşak ve sert olabilir. Üstü kazındığında altında olan deri yanık şeklinde olabilir ve kanama yapabilir. Bu yüzeysel bir ülser belirtisidir. Pamukçuğun tedavi edilmemesi halinde; bebekte iştahsızlık, ağrı, hafif ateş, yutma güçlüğü ve huzursuzluk yaratabilmektedir. O nedenle mutlaka tedavi edilmesi ve önemsenmesi gereken bir enfeksiyondur.

Bebeklerde Pamukçuktan Nasıl korunuruz?

Düşük kiloda doğan bebeklerde daha fazla görülür ve diğer bebeklerde ağızda oluşurken prematüre bebeklerde kana karışma ihtimali oluşmaktadır. Bu durumda ağır akciğer enfeksiyonlarına neden teşkil edebilmektedir.
Pamukçuk olan bebeğin annesini emmesi ve bu şekilde beslenmesi sağlanmasında sakıncalı bir durum yoktur. Annenin meme başlarını hijyenik olarak temizlemesi sağlanmalıdır. Özellikle anne sütünde bulunan yağ ve koruyucu maddeler vardır ve meme başları anne sütü ile temzilenmesi daha fazla koruna sağlayacaktır. Memenin bir pedle silinerek yıkanması sağlanmalıdır. Farklı maddeler (sabun gibi) ile yıkanmamalı ve tahriş edecek bir şey kullanmamalıdır.

Bebeklerde Pamukçuğun Mamalarla Alakası Var mıdır?

Mamayla beslenen bebeklerde pamukçuk daha fazla artmaktadır. Pamukçuk hastalığının kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve kesinlikle bir tedavi ile iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Karbonat ya da elle temizlemeye çalışmak bebeğin ağzının daha çok mikrop kapmasına ve pamukçuğun çoğalmasına neden olacağı bilinmelidir. Lezyonların bu şekilde artması durumun ağırlaşmasına neden olabilmektedir.
Hastalığın tedavisinde  7 ile 10 gün süreyle antibiyotikli damlalar ile uygulama yapılmaktadır. Meme başında ağrı olması mantar riski taşımasını gösterir. Bu nedenle meme başına da uygulanabilir. Mantarın tamamı yok olması sayesinde tedavi sona erer. Biberonlar ve emzikler iyice sterilize edilerek kullanımı sağlanmalıdır.

Acrobat-reader

Yazıyı Pdf olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin