Bebek Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma yaklaşık 5 ila 7 ay sırasında başlar ve bazen 12-14 aya kadar gecikebilir. Daha erken dönemde ağızda diş varsa bu soruna neden olabilir.

Dişler Erken Çıkarsa

Bu dişler sağlam olmadığı için aspirasyona neden olabilirler. Bu dişler en kısa sürede çektirilmelidir. Dişleri çıkan bebeğin her gün tıpkı büyüklerdeki gibi diş fırçalanmasına ihtiyacı vardır. İlk zamanlarda dişler temiz bir tülbent yardımı ile suyla temizlenebilir. Çocuklarımıza 2,5 yaşından itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışmalısınız. Çocuklar için özel olarak üretilmiş hoşlarına gidecek tasarımlarda ve sağlık koşullarında üretilmiş diş macunları ve diş fırçalarından kullanabilirsiniz.

bebeklerde-dis-cikarma

Dişlerin Geç Çıkması

Bazı bebeklerde geç diş çıkarma görülebilmektedir. Bu bebek gelişimi ile alakalıdır, ebeveynlerin geç diş çıkarmış olması bebeklerde de genetik olarak tekrar edebilmektedir.

Bebekler için hazırlanmış Diş çıkarma tablosu yardımı ile bebeğinizin çıkaracağı dişlerin zamanlarını ve ne kadar zaman süreceğini takip edebilirsiniz.

Diş Çıkarma Tablosu
dis-cikarma-tablosu-420x331

Diş çıkarma belirtileri

Belirtiler genellikle bebekten bebeğe değişir. Diş çıkarma belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir ;

Kaşınma : En sık rastlanan belirtilerdendir. Bebeğinizin damağı diş çıkarmaya başlamasından itibaren kaşınmaya başlar ve bebeğiniz sürekli parmağını  ağzına götürür. Elindeki her şeyi ağzına götürmeye çalışır. Bu yüzden bebekler için içerisinde buzdolabınızda soğuta bileceğiniz su bulunan yada sulu diş kaşıyıcı lardan yani dişlik lerden satın alabilirsiniz.

Sürekli sinirlilik hali: Diş çıkarma sırasında bebeğinizin canı yandığı için  kızgın olacaktır.

Ağızdan salya akması : Çene kemik yapısındaki değişimler yüzünden bebeğiniz ağzını sürekli açıp kapatmak zorunda kalır. Bu sebepten sürekli salyalarının aktığını gözlemleriz.

Yanak sürtme ve kulak çekme: Arka kısımdaki azı dişlerinin görünmesiyle diş etlerindeki ağrılar yanağına vuracaktır. Bu durum bebeğinizin yanağını sürtmesine ve kulağını çekmeye çalışmasına sebep olacaktır. Fakat aşırı kulak çemesini müümkün olduğu kadar engellemeye çalışmalıyız bu durum  kulak enfeksiyonuna yol açabilir.

İshal: Avustralya’da Çocuk Hastanesi tarafından yapılan son çalışmada, diş çıkarmada görülen en sık belirtidir, fakat bu durumun sebebi dişler olmayadabilir. Diş çıkarmaya başlayan bebeklerde sürekli kemirme ve ısırmaya çalışma içgüdüsel olarak fazlaca yaptıgı için dolaylı olarak iltihaplanmadan da kaynaklanabilmektedir.

Ateş çıkması: Diş çıkarma sırasında bebeklerde hafif ateş yapabilir. Bu durumda ateş iki günden sonra hala devam ediyorsa doktora başvurmalısınız.

Uyku Düzensizliği: Gece ve gündüz olabilir. ağrı arttığında Çocuğunuz geceleri daha sık uyanır.

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin