
Anne Adaylarına
Anne Karnında Sağlıklı Bebek Nasıl Anlaşılır?
Hamileliğiniz sağlıklı bir şekilde ilerliyor görünsede düzenli olarak muayenelere mutlaka gitmek lazımdır. Sağlıklı sandığımız durumlarda tehlikeli sorunlar görülebilmekte peki anne karnında sağlıklı bebek nasıl anlaşılır ?
Hamileliğiniz düzenli gidiyor ama bebeğiniz sağlıklı mı? Hamilelik sırasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız tarafından belirli sürelerde yapılan doktor muayenelerine hiç bir şikayetiniz olmasa bile gitmeniz hem kendi sağlığınız hem de bebeğiniz için çok önemlidir.
Anne karnında sağlıklı bebek nasıl anlaşılır ?
Anne adayları genellikle sorun yaşamadan sağlıklı bir gebelik sürecinin sonunda bebeklerini doğururlar. Doktorların hamilelik dönemindeki görevi oluşabilecek sorunları önceden görerek uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktır. Fakat sorun olmasada, düzenli muayeneleriniz mutlaka yaptırmanız gerekmektedir.
Hamilelik sırasında muayenenin önemi
Bazı sorunlar hamilelik sırasında muayene dışında hiç bir belirti vermeyebilir. Dış gebelik ve mol gebeliği gibi. Bu iki durum da erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis başarıyla tedavi edilebilen, tanı geciktiğindeyse tedavinin güçleşmesine neden olan normal dışı gebelik şekilleri.
Hamilelik döneminde yapılacak basit bir muayene ve ultrason incelemesi, anormal giden hamileliğin tanısını koymak ve erken tedbirler almak için yeterli olmaktadır.
Hamilelik döneminde idrar yollarında bazı bakteriler herhangi bir belirtisi olmadan üreyebilmektedir. Bu gibi durumlar basit bir idrar kültürü testiyle ortaya çıkabilmektedir. Belirtiyi vermeyen dönemde bakteriler kolay bir şekilde vücuttan atılarak, ciddi enfeksiyon problemleri ortaya çıkmadan tedavi edilmiş olacaktır. Aksi takdirde idrar yolları enfeksiyonu ve ateşle seyreden idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar hem bebeğiniz hem de sizin için ciddi tehlikeler oluşturabilmektedir.
Hamilelik sırasında yaşanabilecek sorunlar
Gebelik zehirlenmesi
“Preeklampsi” adıda verilen ve hayati tehlikesi bulunan bu rahatsızlık, tam olarak ortaya çıkıp hamileliğinizi sonlandırmadan kolayca önlem almak mümkündür. Yapılacak tansiyon ölçümü ve basit bazı testler ile erken tanı yapılarak tedavi edilebilmektedir. Belirtiler belirmeye başladığında ise tedavi edilmesi zor bir aşamaya gelmiş demektir.
Hamilelik döneminde Muayeneler hangi sıklıkta yapılır?
Muayenelerin sıklığını ve yapılan incelemelerin niteliğini belirleyen en önemli etken, anne adayının ilk muayenesinde araştırılan risk faktörleri. Herhangi bir risk faktörü ya da hiçbir şikayetiniz olmasa bile ideal olarak 28. haftaya kadar dörder haftalık; 28-36. haftalar arasında ikişer haftalık aralıklarla ve 36. haftadan doğuma kadarsa haftalık olarak doktor kontrolüne gelmeli. Bir şikayetiniz olduğunda yeni doktor muayenesini beklemeyin ve doktora durumu iletin. Gerekli görüldüğünde ek muayeneler için de doktorunuza gidin.
Unutmayın: Kontrollerinize düzenli olarak gittiğinizde normal dışı durumlar ortaya çıktığında erken tanı ve tedavi yöntemlerinden sonuna kadar faydalanma şansını elde edeceksiniz.
Hamilelik sırasında yapılan rutin incelemeler
-Jinekolojik (pelvik) muayene
Genel olarak ilk muayene sırasında pelvik muayene yapılır ve hamileliği olumsuz yönde etkileyebilecek olası genital kitle, enfeksiyon, doğumsal genital anomaliler, kanser ve kanser öncesi lezyonlar için yapılır.
-Hamilelik testleri
Bu testler, idrarda ya da kanda hamileliğe özgü bir hormon olan HCG’nin saptanması esasına dayanır. Kanda henüz adet gecikmeden, idrarda ise testin hassasiyetine göre üç ile on gün arasındaki gecikmelerde hamileliği belirleyebilir.
-Kan uyuşmazlığı
Kan gruplarınızın belirlenmesi Anne ve baba adaylarının kan grupları parmaktan alınan kan ile belirlenir. Anne adayının kan grubunun Rh(-), baba adayının ise Rh(+) olması durumunda Rh uygunsuzluğu var demektir.
-Tam kan sayımı
-Tam idrar tahlili (TİT)
-İdrar kültürü
-Ultrasonografi
-IDC (İndirekt Coombs Testi)
Anne karnında sağlıklı bebek nasıl anlaşılır ? yazımızı beğendiyseniz Doğum Ve Sonrası Rehberi yazımızıda okumanızı tavsiye ederiz.