
Anne Adaylarına
Anne Adaylarına Tavsiyeler
Anne Adaylarına Tavsiyeler; Daha bebek yapma kararı verilmeye başlamadan önce hem annenin hem de babanın kendilerine iyi bakmaları gerekmektedir.
Anne Adayları Nasıl Beslenmeli?
Anne adayları D vitamini, B12 düzeylerini vb. şeylere baktırıp beslenmeye de özen göstermeleri, fastfood gıdalardan kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir. Sperm ve yumurtanın kalitesi bir oranda da beslenmeye bağlıdır. Her şey genetik deyip geçemeyiz.
Anne Adaylarına Tavsiyeler;
Son yılların önemli konularından biri de epi genetik. Yani anneniz veya babanız yanlış bir şeyler yaparak bazı genlerini bozmuşsa bu yaklaşık 3-4 nesil bozuk olarak devam ediyor. Ama arada biri çıkıp beslenmeyle düzeltilebilecek olan şeyi düzeltirse gen yeniden çalışmaya başlıyor ve ilgili proteini sentezlemeye devam ediyor ve vücutta her şey yoluna giriyor.
Hamilelik sırasında beslenmenin önemi
Ne yazık ki bazı hastalıklarımızdan biz de sorumluyuz. Aslında bir bakıma iyi bir şey çünkü düzeltme imkanı da bizim elimizde. Hamilelik kararı aşamasında hamile kalma süreniz 12 ayı geçtiyse doktorla bağlantıların başlaması gerekiyor. Böylece hayat tarzına ve beslenmeye kan tablolarına bir bakılır. Düzeltilecek şeyler düzeltilir.
Hamilelik sırasında annenin beslenmesi önem kazanıyor. Annenin ekosisteminin bebeğin ekosistemini etkileyebileceğini hesaba katarak yani anneye özel bir beslenme programı genel hatlarıyla belirlenmeli.
Daha sonra doğum şekli önem kazanıyor normal doğum ve Sezaryen doğum tercihlerinde bebeğin ekosistemi yine etkileniyor. Sezaryen doğan bebeklerin normal doğumla doğan bebeklerle arasında çok önemli olmayan farklar yok gibi görünse de sezaryen doğumun, çocuklar 5 yaş civarına geldiğinde alerjik hastalıklara ve erişkin yaşlarda obezitenin sebebi olacağı bilinmektedir.
Doğum Şekli Önemli
Bebeğin doğumu ve ekosisteminin oluşmaya başlamasında yine en büyük rol anne sütünde. Mucizevi bu süt bebeğe ihtiyacı olan her şeyi tam olarak sağlıyor. Tabii bu dönemde annenin beslenmesi yine çok önemli çünkü sütün bileşimi bu yiyeceklere ve annenin stresine bağlı olarak etkileniyor.
Gaz sancılarından kurtulmak
Bebekte görülen gaz ve sancılar bazen annenin yediklerine bağlı olabiliyor. Örneğin; anneden bir hafta süreyle süt ürünleri almamasını rica ettiğimde bebeğin gazının geçtiğini gözlemliyoruz. Bazen de glutenli gıdaları kesip deniyoruz.
Bu konuda daha detaylı bilgi için Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmelidir? yazımızı inleyebilirsiniz.
Anne Adaylarına Tavsiyeler;
Bebeğin D vitamini alimi da çok önemli. Uzmanlar çocuklardan D vitamini desteğini kesmemelerini tavsiye ediyorlar ama bu hiç bir zaman çocuklarınıza D vitamini ampulünü kırıp verin (hatta bunu kendiniz için de yapmayın )anlamına gelmiyor. Bunun belki de kontrollerle yıllarca devam etmesi söz konusu olabilir. Bebek yaklaşık iki yaşın sonuna doğru ekosistemini oluşturuyor. Bu dönemin sonuna kadar doktor çok gerekli görülmüyorsa antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekir.
DOğum şekli önemli diyorsunuz ama ben normal doğum yapmak istiyorum iki doktora gittim ikiside sezeryan şart diyor ne tavsiye edersiniz.
Doktorların sezaryen doğuma yönlendirdiği düşünülsede gerekli durumlarda bebek ve anne sağlığı için en doğru kararı doktorunuz verecektir.