Anneler için

2 Yaş Sendromunu Kolay Atlatmak

2 yaş sendromundaki çocuklara nasıl davranmalıyız?

Ebeveynler olarak çocuklarımız 1 yaşını bitirdiğinde gaz, bez, yemek gibi sorunlardan bir nebze olsun kurtulup daha rahat bir döneme gireceğimizi düşünürken 2 Yaş Sendromu ile şoka uğrayabiliriz.

2. çocuklarını büyüten aileler bu duruma bir nebze alışkın olacaklardır. İlk çocuklarında bu durumu yaşayanlar için 2 yaş sendromundan biraz bahsedelim…


Ne zaman görülür?

2 yaş sendromu çocuklarda yaklaşık 1,5-2 yaşlarında başlayıp 3-3,5 yaşlarına kadar sürebilen bir nevi ilk ergenlik dediğimiz dönemdir. Bu dönemde çocuklarımızda görebileceğiniz davranış değişiklikleri bir anda ortaya çıkmayabilir. Çocuklarımızın gösterdiği  tepkiler her çocuğun karakterine göre değişiklikler gösterir bazılarının tepkileri hafif bazılarınınki sert olabilir.

2 yaş sendromu nedir?

Çocuklar bir yaşından itibaren çevresini ve ebeveynlerini keşfetmeye başlar. Aynı zamanda bazı isteklerinin yerine gelmemesi, beceremeselerde kendi işlerini kendileri yapmak istemeleri yada oyundan kopmak istemedikleri için uyumadıkları, yemek yemedikleri ve ebeveynlerine karşı ağlayarak bağırarak sürekli inatlaştıkları bu dönemde 2 yaş sendromu diyoruz.

2 yaş sendromu

Belirtileri nelerdir?

Sürekli ağlama, markette veya misafirlikte kendini yere atarak ağlayarak istediğini yaptırmaya çalışma
Başını duvara vurma, yumruk atma, bağırma
Uyumamak, yemek yememek için gereksiz inatlaşma
Elindekileri oyuncak, eşya gibi nesneleri fırlatma
İştah kesilmesi, gece uykularının düzensizleşmesi gibi belirtiler erkek veya kız çocuklarında farklılık gösterebilir, bütün belirtilerde görülebilir, sadece bir kaçınada rastlanabilir.

Sebepleri Nelerdir?

Çocuklar 1 yaşlarını geçtiklerinde artık bir çok şeyi anlamaya anlatmaya başlarlar fakat bazı durumlarda bunu tam olarak beceremeyebilirler o zaman öfkelenip ağlayarak, bağırarak aşırı tepki verirler.

Bazende ebeveynlerin aman dikkat düşersin, kırarsın  gibi söylemleri onları sinirlendirebilir. Her işlerini anne ve babaları olmadan kendi başlarına yapmaya çalışırlar ebeveynlerin yardım etmek için erken davranması yada sen yapamazsın şeklindeki yaklaşımlarını farkederek öfkelenirler.

Anne ve babanın sürekli kavga ettiği yada çocukları ile yeterince ilgilenmediği yada kardeş kıskançlığı gibi durumlardada çocuklarda dikkat çekmek için gösterilen aşırı tepkilere neden olabilir.

Neler yapmalıyız?

Öncelikle bu sürecin normal olduğu bunun geçici bir dönem olduğunu unutmamalısınız.

Bu dönemde çocuklar ağlamaya bağırmaya başladığında kızmak, inatlaşmak yerine ağlamasının bitmesini beklemek izin veriyorsa sarılarak yada okşayarak sakinleştirmeye çalışmak istediği şeyleri ağlayarak veya bağırarak elde edemeyeceğini tekrar tekrar anlatmak gerekir.

İstediği şeyi direk red etmek yerine alternatif sunabilirsiniz, örneğin bugün seni parka götüremem ama beraber oyuncaklarınla oynayabiliriz gibi.

Bu dönem 3-3.5 yaşlarında sona erecektir. bu yaşlara geldiğinde çocuk artık her şeyi rahatça ifade edebilecek el ayak motor fonksiyonları tam olarak oturacaktır.

Bu dönemin rahat atlatılması için çocuklarınızla inatlaşmadan bol bol sevgi göstererek onu anlamaya çalışmalısınız.

Çocuğunuz sürekli inatlaşıyor ise İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılmalı? yazımızıda okuyabilirsiniz.

Etiketler

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı
Kapalı

Adblock tespit edildi

Lütfen adblock reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bizi daha fazla destekleyin